Vi er her stadig...

Jordomsejling – de kedelige tal bag #2

img_9110 img_9108

Jeg har gennem de sidste par måneder igen fået spørgsmål til eventyret. Mange af spørgsmålene har vi allerede skrevet om i dette indlæg fra december 2016. Men i stedet for blot at bringe det samme indlæg igen, har vi skrevet opdateringerne. Vi er jo heldigvis blevet ret meget klogere undervejs og har fået flere erfaringer. Erfaringer som vi selv ville have ønsket at vi havde inden vi kom til fx Caribien. I overskriften står der jordomsejling…og en stor ændring er jo at vi har besluttet at blive på denne side af Panamakanalen…mest på grund af mangel på tid og lyst til at opleve og ikke kun sejle. Det skrev vi lidt om her.
En del af indlægget står helt som i 2016 – men jeg har markeret hvor der er opdateringer. Så kan man jo bare springe det gamle over, hvis det er “old news” – og så springe direkte til “opdatering juli 2017”.

Vi har fået en del henvendelser vedr. finansiering og planlægning af hele det her eventyr. Og det har vi vist ikke skrevet så meget om. Christian og jeg er begge ret hurtige, når vi har taget en beslutning. Og så kan det godt ske, at vi glemmer lidt mellemregninger. På den ene side er det ret fjollet, når man kaster sig over sådan et projekt her. På den anden side, tror jeg ikke vi var kommet afsted, hvis vi havde lavet lange planer og budgetter… Vi tog en beslutning i oktober, satte lejligheden til salg i november, fik solgt lejlighed og alt hvad vi ejede i maj (herunder bil, båd og møbler), købte båd i juni og sagde farvel i august. Bum. Sådan lever vi åbenbart.
Nå, men hvordan har vi finansieret det her eventyr, hvad bruger vi egentlig som familie og hvad har der været af udgifter? Det kommer der lidt om her:

Finansiering:
Vi havde ingen opsparing. Vi er udelukkende kommet afsted, fordi vi havde købt en smadret lejlighed for 9 år siden. På Østerbro. Som bare er steget og steget. Vi havde i 2007 en ret fantastisk bankrådgiver, der troede på os. På trods af at jeg var studerende og Christian lige var startet op som selvstændig snedker. Heldigvis troede hun på os.
Vi (Christian) har arbejdet på lejligheden i 9 år. Alle rum var gennemgået. Køkkenet var blevet til det helt rigtige samtalekøkken (som man skulle have i 2007), hvor vi brugte de fleste af vores vågne timer. Ungerne havde hver deres værelse. Vores badeværelse var lækkert og helt nyt – designet præcis som vi ville have det.
Men det var ikke vigtigt mere.
Eller det var lige præcis vigtigt i ejendomsmægler-perspektiv. For det gjorde, at der var nok penge både til båd, udstyr og til at komme afsted. At pengene så ryger lidt hurtigere end vi havde regnet med…det er en anden (og meget irriterende) sag.

Budget:
Vi regner med at bruge ca 300.000 på at leve i 2 år. Derudover har vi en lille buffer (som efterhånden er nærmest ikke-eksisterende). Indtil videre har vi primært sejlet de dyreste steder på vores tur. Barbados slår alt! Her er meget dyrt at leve og det er svært at forestille sig, at pengene kan række til 2 år, hvis vi bliver i Caribien.
Vi har hjemmefra håbet på at vi kan leve for 12.000 om måneden. Men havnepladser har fyldt en del i vores budget. Både England, Spanien, Portugal og Tenerife har haft dyre havnepriser (på trods af smarte samarbejds- og rabatordninger). Vi har nok i gennemsnit givet 200 kr pr nat. Og det kan mærkes i et budget!! Derfor glæder vi os til at finde gode ankerpladser – og regner med at spare rigtig meget på den post fremover. Vi har nok realistisk brugt mellem 15.000-20.000 hver måned siden vi tog hjemmefra. Og det kan jo ikke fortsætte.
Målet er at ryge ned på de 12.000 i gennemsnit pr måned. Og det er muligt, vi skal bare gøre os umage her i Caribien.

Opdatering juli 2017
Vi har kun ligget i havn 4 nætter siden Tenerife. Derfor er den udgift helt forsvundet. Da vi lå i havn de 4 nætter på Guadeloupe gav vi 31 euro i døgnet. Det var en luksus vi havde brug for og til gengæld fyldte vi vandtankene helt op og gav den gas med strøm. Alt var opladt, da vi tog fra havnen – og det sker ellers ikke så tit.
Enkelte gange har vi betalt for at ligge ved en bøje. Blandt andet ved Saba, hvor der var meget dybt. Der betalte vi 25 euro for en nat.

Opdatering juli 2017:
Det er heldigvis blevet muligt at leve meget billigere. Den absolut dyreste ø for os har været Barbados og St. Vincent og Grenadinerne. Alt er dyrere der og indkøbsture efter de mest nødvendige ting væltede budgettet gang på gang. Vi betalte 110 kr for en ananas på Barbados (i et øjebliks dumhed, hvor det var umuligt at omregne barbados-dollars til dkr). Her på Tobago koster en ananas 20 kr. Det er en forskel der kan mærkes.
De billigste øer på vores tur indtil videre har været Grenada og Tobago, hvor vi er nu. Det koster lidt at indklarere på øerne – i modsætning til de franske øer, men til gengæld er det billigt at leve. Vi har dage hvor vi ingen penge bruger og dage hvor vi køber frugt og grønt for 200 kr – og så er der til en hel uge. Vi har fyldt op i vores lagre på Grenada, St.Martin og Martinique. Det har vi primært gjort på grund af det store udvalg på specielt de franske øer. Det føles godt engang imellem at få fyldt op med risottoris, parmesan og andre langtidsholdbare specialiteter.
Vi fanger mange fisk og det har selvfølgelig også hjulpet gevaldigt i budgettet. Det har virkelig været en god investering for os at købe harpuner. De har tjent sig selv ind mange gange.

Vi lever ikke dyrt og luksusagtigt. Men opstarten har været hård og vi har nok tilladt os selv mere luksus end vi vil gøre fremover. Opstart er altid dyrere, fordi man der skal finde en ordentlig rutine og lige lure, hvad det her handler om. Derfor har der “som plaster på såret” ovenpå en heftig sejltur ofte været en ekstra is og en god middag i havnen…og det kan jo mærkes. Vi ville ikke gøre det om, men vi er nødt til at prioritere fremadrettet.
Derudover er det dyrt at have gæster…og det er måske meget godt lige at forventningsafstemme inden de søde gæster fra Danmark lander og er klar til ferieliv. For det her er jo vores hverdag. Og vi ville så gerne leve som om vi havde ferie, men så er vi nødt til at forkorte turen og komme hjem om et par måneder.

Vi har købt en båd til ca 600.000 og derudover brugt mellem 100.000 og 150.000 på klargøring og udstyr. Og der kommer stadig mere til… Vi har fået lavet bimini på Tenerife. Den kostede ca 6000. Og den slags vil der løbende komme mere af…både nyanskaffelser og vedligeholdelse.
Christian kan jo fikse det meste selv, så udgifter til de fleste reparationer sparer vi. Det er selvfølgelig en kæmpe fordel, min fornemmelse er, at de fleste der er på langtur, kan fikse ret meget selv. Ellers kan det hurtigt blive bøvlet og dyrt. Der er som regel råd at hente hos andre sejlere og på den måde er der en ret stor “ekspert-bank”.

Opdatering juli 2017
Vi har besluttet at få båden på land på Trinidad om et par uger. Den trænger til en ordentlig omgang kærlighed under vandlinien. Den skal spules, slibes og males og poleres fribord. Her har vi fundet 2 forskellige firmaer, som lyder lovende. Power Boats og Peakes Yachts. Hos begge firmaer lyder det til at vi kan få båden op, have den på land 6 dage og efterfølgende løftet tilbage i vandet igen for ca 200 euro. Dertil kommer selvfølgelig materialer…men arbejdet udfører vi selv. Det er langt billigere end vi havde forestillet os. Og i modsætning til mange steder vi tjekkede på Grenada, må vi godt selv udføre alt arbejde på Trinidad – derfor er der mange penge at spare.
Vi regner med at sejle endnu hurtigere efter den kærlige omgang og skipper glæder sig meget!

Opdatering juli 2017
Vores solpaneler stod af undervejs. Meget irriterende. Vi besluttede at købe nye på St.Martin, hvor der skulle være et stort og billigt udvalg. Det var der ikke. Det var ikke til at skaffe de rigtige solpaneler på hele øen. Derfor endte det med at vi bestilte solpaneler via Amazon fra USA og fik dem leveret på ca 1,5 uge til St.Martin. Det var billigt og hurtigt og kan klart anbefales. Hvis de havde haft de samme hjemme på St.Martin, ville de have kostet ihvertfald det dobbelte.
De er nu i gang og forsyner os med god strøm – undtagen når vi har heldagsregn…

Vi har ikke brugt mange penge på diesel, så det har ikke været med til at vælte vores budget. Men udgifter til diesel skulle også være i de 12.000.
Indeholdt i de 12.000 er også forsikringer – både til os og båd. Og så prøver vi at bilde os selv ind at diverse vaccinationer og medicin (bl.a. virkelig dyr malariamedicin) også er indregnet i de 12.000…men det er hverken vaccinationer eller medicin altså. Og det har nok samlet kostet 20.000. Det er alligevel halvanden måneds leveomkostninger…

Opdatering juli 2017
Jeg fik ikke tidligere skrevet om hvilke vaccinationer vi fik inden vi tog på langtur. Men det har vi fået en del spørgsmål til… Vi fik super god vejledning hos et vaccinationscenter, hvor vi også har 24 timers telefonkontakt, hvis det bliver nødvendigt for os at blive vejledt af en dansk læge undervejs. Det har vi heldigvis ikke haft brug for endnu, men det er trygt og rart at have det i baghånden.
Vi blev i Danmark vaccineret mod gul feber – det er nødvendigt fx her på Trinidad-Tobago, hvor der er gul feber. Når man efterfølgende ankommer til et land, skal man fremvise vaccinationspapirer for at få lov at komme ind i landet. Nu må vi se om det virkelig sker i praksis, når vi engang sejler herfra.
Vi blev også vaccineret mod hepatitis A og B og tyfus.

Jeg ved, at mange af jer der læser med, selv er ved at planlægge noget lignende. Eller måske ikke er nået til planlægningen, men drømmer om det og skal finde ud af om det er realistisk. Vores største post i budgettet har selvfølgelig været båden. Men den skal også helst fungere som hjem, når vi engang lander i Danmark igen. For selvom vi har været enormt priviligerede sådan at kunne rejse uden opsparing, 10 måneder efter vi tog beslutningen, så har vi jo altså INTET at vende hjem til. Jo, ca. 8 flyttekasser (hvor 2 af dem indeholder Livas elskede bamser) og en lænestol. Men det er det hele værd! Og vi ser dagligt, hvor meget ungerne får ud af det. Hvor meget vi som familie får ud af det. Og hvor godt det er for kærligheden.
Så det eneste råd herfra, hvis man drømmer….afsted! Det føles så vildt. Og selvom jeg har været liiiidt lang tid om at lande i det, så har det været det hele værd fra aller første dag.

Opdatering juli 2017
Vi har undervejs ændret planer mange gange. Det har været frustrerende og har krævet super omstillingsparathed. Men nu er vi landet i ikke at lave for mange planer. Alt tager tid.

Opdatering juli 2017
Båd-skolen kører efterhånden. Det har krævet en del struktur, som ikke kommer med det samme, men som ligesom alt andet har vokset sig langsomt frem…
Vi har haft alle skolebøger med hjemmefra. Og har specielt været glade for serier om verden med Atlas og opgaver. Derudover har vi haft en bunke bøger med til hver af ungerne, som de selv skal arbejde i. På den måde bliver det ok engang imellem at sige: “I dag skal I bare lave næste side…”. Vi bruger omgivelserne en masse og ungerne har meget aktiv skole i vandet og på vandet. De udvikler nogle færdigheder, som de ikke ville gøre hjemme og de går glip af noget, som de ellers ville havde fået i skolen hjemme. Men alt i alt tror vi på at de vinder ved det her.
Engelsk underviser vi kun de to store i – og kun grammatik og skriftlighed. De laver ikke andet end at snakke engelsk og udvikler sig helt vildt. Så vi kunne godt have sparet en del af engelskbøgerne væk… Men sådan bliver man klogere undervejs.

Hvis I har spørgsmål til mere om planlægning, finansiering, budget, undervisning af ungerne eller andet, så skriv endelig. Måske kan vi svare. Vi vil ihvertfald godt prøve…

3 kommentarer

  • Morten

    Hej med jer.
    Vil det sige at det koster 3000,-kr pr. person pr. måned alt inkl.? 🙂 Hvis det er tilfældet kan jeg tage gaster med billigt og på samme tid spare op af min pension derhjemme og det vil da ikke være så ringe endda 🙂 Forsat rigtig god tur og mange tak for god info 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Linda Ramussen

    Hej derude…. Tak for et dejligt indæg…faldt over det på Facebook i forbindelse med spørgsmål om finansiering af langtur. Super informativt når I fortæller, at de 12.000 pr. md. ikke rigtig kan holde. Jeg har selv købt båd i maj i år og arbejder på, at komme på langtur men netop spørgsmålet om hvor mange penge der skal til, dukker op igen og igen. Og også det med turen over Atlanten? Hvordan klarede i den 2 voksne eller havde i gaster med på den del af turen? God vind fremover og pas godt på jer selv.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Cille

      Fedt at du kunne bruge det! Og spørg endelig mere, hvis du vil vide mere. Turen over Atlanten klarede vi ved at jeg fløj med vores 3 unger og skipper tog turen med 3 venner. Det var en super løsning for os. Men jeg ved at der er mange der klarer den alene som familie – dog med nattevagter til børnene. Vi ved endnu ikke hvad vi gør, når vi skal hjem igen i maj – men vi overvejer at hive en ekstra gast med og lade de to store drenge have nattevagter… Held og lykke med din planlægning! Det er for fedt. Mange hilsner fra Colombia.

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vi er her stadig...