Pool-lykke

Hverdag, planer og undervisning

Nu er vi alene på båden og hverdagen dukker stille og roligt op i tankerne. Altså den hverdag vi har her. Den hverdag, som også består af undervisning…

Vores undervisning her på Johanna er meget anderledes end hjemme og meget anderledes end vi havde forestillet os…det skrev jeg vist allerede i et tidligere indlæg her.
Men det er fedt og jeg tror, vi er ved at finde den helt rigtige struktur, for hvordan vi gør det bedst.
Jeg har været lidt bekymret for det naturfaglige, men har trøstet mig med at vi har gode grundbøger og materialer med. Vi har ikke taget rigtigt fat på alle fagene endnu, men nu hvor vi igen er alene på båden, har jeg kastet mig over ugeplaner til alle ungerne. Der skal være mere struktur på og vi har lidt at indhente efter at have haft “fuldt hus” i 1,5 uge. Nu, hvor jeg lige har siddet med planer, forberedelse og en hulens masse bøger foran mig, er det gået op for mig, at de egentlig har lavet ret meget. Og måske egentlig nok mere end hvis de havde været hjemme i deres skoler.

Da jeg fik bladret ordentligt i bøgerne, så jeg at alle 3 børn faktisk har arbejdet rigtig meget med hver deres atlas og tilhørende øvelser. De har hver deres fra GO forlag, og hvert enkelt atlas er skræddersyet, så det passer til indkoling, mellemtrinnet og udskolingen. Derfor har vi selvfølgelig et af hvert. For det skal da ikke være simpelt…(tænk hvis man kunne undervise dem på nogen lunde samme niveau!!).
Liva, som går i 1.klasse arbejder med sit atlas til indskolingen og her er der blandt andet øvelser der handler om flag og om verdenshavene. Det giver så god mening for hende, når hun befinder sig midt i det hele. Og hun bruger bogen til at slå op og finde det rigtige flag, som hun derefter maler som gæsteflag, som vi hejser, inden vi kommer til et nyt land. I Livas hæfte med øvelser, er der en opgave, hvor hun skal arbejde med verdensdele og verdenshave. Her har hun blandt andet tegnet den rute vi er i færd med at sejle. Bøgerne har hjulpet hende til at gøre det hele mere konkret og det føles nærmest som om det er lavet til et sejlerbarn.

image

Bertram, som går i 4.klasse arbejder med sit atlas til mellemtrinnet. Han har været meget optaget af opgaver der handler om de forskellige lande i Europa. Det har været vildt for ham at sejle rundt i Europa og efterfølgende at finde de lande han har besøgt eller sejlet forbi. Hans atlas er virkelig blevet dyrket. Og så glæder han sig til at sejle i Middelhavet om 1,5 år og vi har aftalt at gemme øvelserne der handler om Middelhavet til den tid. Det er tydeligt hvordan læring bliver helt anderledes spændende, når det er relevant og når man befinder sig midt i det man lærer om.

Gustav, som går i 8.klasse har også kastet sig over sit atlas og de tilhørende øvelser. Han er startet med temaerne om Norden og Europa og har undersøgt hvilke have der forbinder de forskellige lande. Han har også arbejdet med længde- og breddegradder og har været optaget af positioner. Det giver god mening, når man er på et lille skib i et stort hav og hele tiden flytter sig.

image

Vi tager fat på opgaver, der giver mening for ungerne i forhold til det de er i lige nu. Vi kan se det virker. Og så må vi holde styr på det der med at hoppe lidt rundt i bøgerne.

Jeg kan ikke forstå at jeg ikke tidligere har lavet ugeplaner til ungerne. Men det er nok en del af det at falde til, opdage hvad der fungerer (og hvad der ikke gør) og skabe en hverdag i noget der føles så lidt hverdagsagtigt. Men altså, jeg har aldrig i mit arbejdsliv bare trådt i et lokale og der “fundet på” hvad der skulle ske. Eller jo, det har jeg nok alligevel gjort engang imellem…men som hovedregel havde jeg da både lavet planer og plancher. (At det så tit ikke gik efter planen er en anden sag…).

Nu starter vi en ny hverdag, hvor det er gennemskueligt for ungerne hvad de skal arbejde med og hvor de kan se, hvornår de har afleveringer og den slags. På den måde kan Christian også være mere med i undervisningen.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Pool-lykke