Et skridt nærmere...

Tilbageblik – yes!

Jeg faldt over et gammelt opslag på facebook fra DR fra dengang vi tog afsted. Et lille kort videoopslag, som medførte en masse meget ubehagelige kommentarer. Kommentarer om at vi var egoistiske, at man ønskede at vi blev fundet på bunden af havet, at vi var dumme at vi sådan troede, at vi kunne flygte fra en hverdag og få noget andet ud af livet, at det var synd for vores børn og mere i den dur. Av, hvor gjorde det ondt dengang i august 2016, hvor jeg læste dem. Og det er mærkeligt at læse dem nu igen. Og specielt nu, hvor turen er næsten slut. Og jeg kan sagtens genkalde mig alle de følelser jeg havde. Det var svært. Og jeg tvivlede. Og alle de kommentarer skød sig lige ind i mit triste og forvirrede sind. Og nu sidder vi her. Og jeg kunne have sparet mig alle de bekymringer, de svære følelser og tvivlen.

For alt det vi forestillede os at turen ville blive, er den blevet. Og så en hel masse andet, for sådan er det jo med eventyr. Der er ting der er helt forudsigelige og så er der andre ting, som går lidt sine egne veje. Heldigvis.

Hvad vil jeg egentlig med det her skriv? Jo, jeg var egentlig ved at gøre mig klar til de kritiske røster som jeg godt ved vil møde os igen, når DR åbner op for programmet om vores eventyr (før, under og efter). Men så slog det mig, at jeg ikke behøver at forsvare noget overfor de tosser, der sidder hjemme bag ved en skærm og peger fingre af andre og af hele verden. Jeg ved jo godt, at de nok er lidt bange for det der foregår på den anden side af deres hæk – og hvordan skal man så forstå eller bare prøve at forstå, hvad der foregår i hovederne på andre mennesker? Eller at handlinger, som man ikke selv drømmer om, kan være en god idé for andre…?

Jeg ved ihvertfald at vi ikke har skadet hverken os selv, vores børn eller andre mennesker ved at tage på dette eventyr. Tværtimod.
Dermed ikke sagt at folk bare kan kritisere løs, for det er jo aldrig rart. Men jeg gider godt at gå i dialog med folk (bare helst ikke folk der ønsker at vi ligger på havets bund – for det er jo bare ondt).

Jeg håber, at vi med denne her tur har inspireret mennesker til at turde. Turde, selvom de er bange og selvom de mest (ligesom mig de første par måneder!!) har lyst til at fortsætte i den velkendte hverdag. For hverdagen skal man nok lande i igen.
Men jeg tror på, at vi lander på en anden måde og at vi tager andre værdier med os. Og jeg tror på at vores familie er ændret til det bedre for evigt. Altså udover vi har fået en bådbaby, så har vi også fået en anden forståelse for andre måder at leve på. Og vi ved, at vi kan klare ret meget sammen.
Jeg håber også at vi med alle vores skriverier har givet et mere realistisk billede af hvordan langturssejlads også er. Det er blåt hav, palmer, tid, ro og nye venner. Men det er også diskussioner, for lidt plads, for meget tid og farvel hele tiden. Men som min kloge far skrev til mig forleden: Afveksling er godt:) Og netop i afvekslingen mærker man hvor meget man holder af de forskellige følelser og oplevelser.

Ungerne ved godt at de er heldige i Danmark, at de kan få en uddannelse, mad på bordet, de kan rejse og opleve og de kan bevæge sig frit. Men de ved også godt, at der findes andre former for “det gode liv” og det hænger tæt sammen med et forhold til havet, naturen og til tid, som en faktor man skal passe på. Når vi spørger Bertram om hvad der var det bedste ved de her 2 år, så svarer han “tid”. Og når vi spørger ham om hvad han tænker om at komme hjem igen, svarer han at “han er bange for, at der ikke er nok tid”. Og det får selvfølgelig os til at tænke, at vi skal fokusere på tid…tid sammen, tid til det gode og en bevidsthed om tid. Om at det ikke er ligegyldigt hvad vi bruger tid på.

Lige nu er så mange familier på vej ud i verden på sejlbåd. Vi kommer sikkert til at støde på en del af dem det sidste stykke hjem til Danmark. Og vi har “mødt” ret mange af dem i vores mail gennem de sidste år. Og jeg bliver så glad for at få de mails og de spørgsmål om alt fra rute, forsikring til “bliver man ensom?”. Jeg kan så godt genkende følelserne, tvivlen og usikkerhed. Men det er SÅ fedt. Fedt at vælge familien og tiden.

Og nu skal vi hjem. Og vælge familien og tiden på en anden måde.
Hvordan vi bedst gør det, må tiden vise. Men vi kan godt.

Hej hverdag!

Skipper ved roret

Her sejler vi ind i kanalen…

Og i går mødte vi Winnie og Frede, som vi ikke har set siden Portugal for snart 2 år siden. Det var ret særligt. De stod klar med åbne arme, bobler og slik ved broen i Giselau. Det er længe siden vi har følt os så godt modtaget! Det var en vild følelse af at her stod to mennesker, som havde ventet på os og som holdt af os. Det var dejligt! Flere af den slags mennesker og oplevelser. Tak!

14 kommentarer

 • Tanja

  Kære Cille og Familie.
  Det har været fantastisk at følge jer, og det er fantastisk at du har haft modet til at dele så meget af jer som du har gjort. Det har været meget givende og inspirerende… Vi har selv været afsted samtidigt med jer. Tak for jeres mange skønne beretninger. Knus og velkommen “hjem”… Det er altså meget meget mærkeligt at komme hjem.. he he

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cille

   Kære Tanja, er I allerede hjemme? Hvordan dog det…? Synes vi ar sejlet sååå hurtigt og alligevel er vi ikke stødt på jer;)
   Tak for dine ord. Jeg synes ikke det er modigt at dele sine oplevelser, tanker og erfaringer…men jeg synes det er vigtigt. Og bare rolig, der er mange ting jeg IKKE har delt😉
   Hvor i Danmark hører I til?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tanja

   Ja det er jo fordi vi af forskellige årsager var nød til at snyde lidt😉 Det kan du få på et andet tidspunkt. Mente nu mere at du har haft lyst til at dele så meget. Det er faktisk så dejligt givende for en selv og dem der læser. Jeg har faktisk forstillet mig at smutte forbi jer idag, hvis I havde gjort hold lidt tættere på… rigtig god tur det sidste stykke, håber det bliver den mest fantastiske afslutning på jeres eventyr når I sejler ind i “jeres” hjemhavn. Er det imorgen?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cille

   Det havde været hyggeligt at få besøg her i Rødvig! I morgen sejler vi en smuttur til Dragør, overnatter der og søndag skal vi hjem. Helt hjem.
   Glæder mig til at hære historien om hvordan I kom så hurtigt hjem😁

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lone

  Tusind tak fordi I har delt jeres tanker og fantastiske eventyr med os. Det har været en fornøjelse at følge jer de sidste par år. Jeg glæder mig allerede til et program om jeres eventyr. Velkommen hjem igen – rige på oplevelser, familietid og ikke mindst den lækre bådbaby. Uanset hvad andre synes, så har denne rejse været det helt rigtige for jeres familie – og det er jo det der tæller.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cille

   Du har så meget ret😁 Tak for at minde os om det!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jette Karin Olsson

  Det har været spændende at følge jeres færd og udvikling – specielt fordi vi har haft to perspektiver: jeres eget og så “de tilbageladtes” (Hans & Birgit). Vikar desværre ikke være med til at modtage jer, da vores barnebarn har fødselsdag, men mon ikke vi ses ved en anden lejlighed? Som andre glæder vi os også til fortsat at følge jer på bloggen og få resten af eventyret med 👍🏻😊❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cille

   Ja, det må have været specielt at have begge perspektiver. Tak fordi du har været så trofast og god til at dele dine betragtninger❤️

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine

  Velkommen hjem – lige om lidt.

  Har faktisk fulgt med siden I tog afsted, men aldrig kommenteret. Det har virkelig været en fornøjelse af følge jeres rejse. Så sejt at tage springet, som så mange drømmer om. Og tage hele familien med over Atlanten! Som unge sejlere og nye tursejlere giver det virkelig perspektiv!
  Jeg bliver lidt nysgerrig – laver DR en programserie om jer? Hvis ja, vil jeg tælle ned!
  God tur det sidste stykke. Mon ikke, at I snart er i dansk farvand?

  Trine

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cille

   Fedt at du kan bruge vores tur, erfaringer og overvejelser til noget! Hvis du drømmer om at tage på langtur….så bare gør det. Og tag dine unger med!
   Ja, DR planlægger noget om før, under og efter turen. Hvad det ender med, ved vi ikke endnu. Men planen pt er starten af 2019😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Carina H

  Jeg har nydt at følge med i jeres eventyr via bloggen.
  Vi er også en familie der drømmer om at tage den helt store tur i sejlbåd.
  Noget af det jeg tænker allermest over er, hvordan man lander i en hverdag hjemme i Danmark igen, når man først har været ude og smage på livet til søs, hvor der er tid til at være sammen som familie.
  Jeg håber I vil fortsætte bloggen når I er kommet hjem, for selvom jeg ved at det altid er individuelt, så savner jeg den del af historien fra alle dem, der har været ude og opleve eventyret.
  Fortsat rigtig god tur hjem til Danmark. Vejrmæssigt kunne I ikke have valgt et bedre tidspunkt at komme hjem på 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cille

   Tak for det. Vi fortsætter med at skrive her…jeg tror det bliver svært at lade være😁
   Jeg håber I kommer på langtur, det er fantastisk!
   Kh Cille

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Poul

  Det har været spændende at følge jer, og vi har ventet med længsel på hvert eneste rejsebrev.
  Det har været dejligt at følge jeres udvikling og jeres måde at vokse med opgaven.
  Dette, foreløbigt sidste skriv, er så livsbekræftende og rørende, at det beriger vores hverdag.
  Selv om vi aldrig har mødt hinanden, synes vi at vi kender jer, så velkommen hjem, vi glæder os over at have jer iblandt os.
  Kh. Ursula og Poul

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cille

   Kære Ursula og Poul
   Det må være den fineste kommentar jeg nogen sinde har fået her. Tak for det! Den blev vi meget glade for. Håber vi møder jer et sted i de danske farvande.
   Kh Cille

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Et skridt nærmere...