Benny Andersen - noget om følelsen af hjem

Jordomsejling – om de kedelige tal bag…

img_0524

Vi har fået en del henvendelser vedr. finansiering og planlægning af hele det her eventyr. Og det har vi vist ikke skrevet så meget om. Christian og jeg er begge ret hurtige, når vi har taget en beslutning. Og så kan det godt ske, at vi glemmer lidt mellemregninger. På den ene side er det ret fjollet, når man kaster sig over sådan et projekt her. På den anden side, tror jeg ikke vi var kommet afsted, hvis vi havde lavet lange planer og budgetter… Vi tog en beslutning i oktober, satte lejligheden til salg i november, fik solgt lejlighed og alt hvad vi ejede i maj (herunder bil, båd og møbler), købte båd i juni og sagde farvel i august. Bum. Sådan lever vi åbenbart.
Nå, men hvordan har vi finansieret det her eventyr, hvad bruger vi egentlig som familie og hvad har der været af udgifter? Det kommer der lidt om her:

Finansiering:
Vi havde ingen opsparing. Og vi havde ikke fede lønninger. Vi er udelukkende kommet afsted, fordi vi havde købt en smadret lejlighed for 9 år siden. På Østerbro. Som bare er steget og steget. Vi havde i 2007 en ret fantastisk bankrådgiver, der troede på os. På trods af at jeg var studerende og Christian lige var startet op som selvstændig snedker. Heldigvis troede hun på os.
Vi (Christian) har arbejdet på lejligheden i 9 år. Alle rum var gennemgået. Køkkenet var blevet til det helt rigtige samtalekøkken (som man skulle have i 2007), hvor vi brugte de fleste af vores vågne timer. Ungerne havde hver deres værelse. Vores badeværelse var lækkert og helt nyt – designet præcis som vi ville have det.
Men det var ikke vigtigt mere.
Eller det var lige præcis vigtigt i ejendomsmægler-perspektiv. For det gjorde, at der var nok penge både til båd, udstyr og til at komme afsted. At pengene så ryger lidt hurtigere end vi havde regnet med…det er en anden (og meget irriterende) sag.

Budget:
Vi regner med at bruge ca 300.000 på at leve i 2 år. Derudover har vi en lille buffer (som efterhånden er nærmest ikke-eksisterende). Indtil videre har vi primært sejlet de dyreste steder på vores tur. Barbados slår alt! Her er meget dyrt at leve og det er svært at forestille sig, at pengene kan række til 2 år, hvis vi bliver i Caribien.
Vi har hjemmefra håbet på at vi kan leve for 12.000 om måneden. Men havnepladser har fyldt en del i vores budget. Både England, Spanien, Portugal og Tenerife har haft dyre havnepriser (på trods af smarte samarbejds- og rabatordninger). Vi har nok i gennemsnit givet 200 kr pr nat. Og det kan mærkes i et budget!! Derfor glæder vi os til at finde gode ankerpladser – og regner med at spare rigtig meget på den post fremover. Vi har nok realistisk brugt mellem tættere på 20.000 hver måned siden vi tog hjemmefra. Og det kan jo ikke fortsætte.
Målet er at ryge ned på de 12.000 i gennemsnit pr måned. Og det er muligt, vi skal bare gøre os umage her i Caribien.

Vi lever ikke dyrt og luksusagtigt. Men opstarten har været hård og vi har nok tilladt os selv mere luksus end vi vil gøre fremover. Opstart er altid dyrere, fordi man der skal finde en ordentlig rutine og lige lure, hvad det her handler om. Derfor har der “som plaster på såret” ovenpå en heftig sejltur ofte været en ekstra is og en god middag i havnen…og det kan jo mærkes. Vi ville ikke gøre det om, men vi er nødt til at prioritere fremadrettet.
Derudover er det dyrt at have gæster…og det er måske meget godt lige at forventningsafstemme inden de søde gæster fra Danmark lander og er klar til ferieliv. For det her er jo vores hverdag. Og vi ville så gerne leve som om vi havde ferie, men så er vi nødt til at forkorte turen og komme hjem om et par måneder.

Vi har købt en båd til ca 600.000 og derudover brugt mellem 100.000 og 150.000 på klargøring og udstyr. Og der kommer stadig mere til… Vi har lige fået lavet bimini på Tenerife. Den kostede ca 6000. Og den slags vil der løbende komme mere af…både nyanskaffelser og vedligeholdelse.
Christian kan jo fikse det meste selv, så udgifter til de fleste reparationer sparer vi. Det er selvfølgelig en kæmpe fordel, min fornemmelse er, at de fleste der er på langtur, kan fikse ret meget selv. Ellers kan det hurtigt blive bøvlet og dyrt. Der er som regel råd at hente hos andre sejlere og på den måde er der en ret stor “ekspert-bank”.

Vi har ikke brugt mange penge på diesel, så det har ikke været med til at vælte vores budget. Men udgifter til diesel skulle også være i de 12.000.
Indeholdt i de 12.000 er også forsikringer – både til os og båd. Og det er jo en ret stor og vigtig post, som vi har brugt lang tid på at undersøge. Det kan blive mega dyrt, hvis man er afsted og finder ud af, at man ikke er dækket ordentligt.
Og så prøver vi at bilde os selv ind at diverse vaccinationer og medicin (bl.a. virkelig dyr malariamedicin) også er indregnet i de 12.000…men det er hverken vaccinationer eller medicin altså. Og det har nok samlet kostet 20.000. Det er alligevel ‪halvanden‬ måneds leveomkostninger… Vi har også undersøgt markedet for vaccinationer – af samme årsag som forsikringerne…vi vil nødigt stå et sted i verden og så finde ud af at vi ikke er vaccineret tilstrækkeligt. Og vi har fundet et godt sted, hvor vi har 24 timers telefonrådgivning. Skulle der derfor blive noget på turen, som vi har brug for læge-rådgivning til (men er for langt fra en klinik/hospital), så kan vi ringe til en dansk læge, der ved, hvordan vi er dækket og hvad der kan være af risici i netop det område, vi befinder os. Det er sgu da trygt!

Jeg ved at mange af jer der læser med, selv er ved at planlægge noget lignende. Eller måske ikke er nået til planlægningen, men drømmer om det og skal finde ud af om det er realistisk. Vores største post i budgettet har selvfølgelig været båden. Men den skal også helst fungere som hjem, når vi engang lander i Danmark igen. For selvom vi har været enormt priviligerede sådan at kunne rejse uden opsparing, 10 måneder efter vi tog beslutningen, så har vi jo altså INTET at vende hjem til. Jo, ca. 8 flyttekasser (hvor 2 af dem indeholder Livas elskede bamser) og en lænestol. Men det er det hele værd! Og vi ser dagligt hvor meget ungerne får ud af det. Hvor meget vi som familie får ud af det. Og hvor godt det er for kærligheden.
Så det eneste råd herfra, hvis man drømmer….afsted! Det føles så vildt. Og selvom jeg har været liiiidt lang tid om at lande i det, så har det været det hele værd fra aller første dag.

Hvis I har spørgsmål til mere om planlægning, finansiering, budget, forsikringer, vaccinationer, undervisning af ungerne eller andet, så skriv endelig. Måske kan jeg svare.

20 kommentarer

 • Hej Cille

  Vi er i gang med at planlægge en 3 års jordomsejling med afgang næste sommer. Mht. passer jeres tal ret fint med vores budget. Men vi er stadig lidt i tvivl mht sygeforsikring og bådforsikring. Vil meget gerne høre hvilke forsikringsselskaber I brugte og hvad det kom til at koste jer?
  Tusind tak for din hjælp!
  Bedste hilsner, Jes

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cille

   Hej Jes, hvor lyder det spændende og hvor er I heldige, at I står lige foran sådan en tur…!
   Vores forsikringer var en tung post, men vi prioriterede at være ordentligt dækket, for at kunne sove trygt på hele turen. Vi var forsikret hos Safeaway alle 6 og det kostede lige omkring 20.000 pr år. Båden var forsikret hos Pantaenius – både ansvar og kasko – og det kostede ca 22.000 pr år. Vi var meget tilfredse med begge selskaber!
   Skriv endelig hvis du har flere spørgsmål. – og god tur!

   Mange hilsner
   Cille

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Annette

  Vi er i gang med forberedelser til at sejle mod Caribien juli 2017 og følger jeres blog.
  Dejligt at du deler ud af jeres erfaringer.
  Vi har også planlagt at få lavet en bimini på de canariske øer.
  Kan du anbefale et sted?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cille

   Spændende med jeres tur! Og selv tak. Spørg endelig, hvis du mangler svar på noget. Vi fik lavet bimini i Santa Cruz på Tenerife. Du kan få kontaktoplysninger når Christian kommer i havn. Ham der lavede den, var så god og overholdt alle aftaler (i modsætning til de aftaler vi forsøgte at lave i Portugal). Så ham her kan vi anbefale!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Martin Hoffmann

  Hej Cille, som sædvanligt en fremragende læsning og sjovt at læse med på. Det er første gang, at jeg nogensinde læser på en blog, så for mig er det underholdende, at følge med i en “bog” mens den skrives fortløbende. Du bestræber dig hele tiden på formidling af de små og umiddelbare oplevelser/ iagttagelser som du/ I gør jer på jeres tur. Det gør det sjovt og relevant for mig. Små konkrete og direkte forklaringer. Tak… 🙂 God rejse

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cille

   Hej Martin, tak for det. Endnu engang tak fordi du er så positiv og opbakkende. Det er så godt med dine skulderklap!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Som altid, godt skrevet og interessant læsning.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cille

   Tak! Den kommentar blev jeg rigtig glad for! God dag til dig.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Henrik

  Godt gået og dejlig læsning. God jul til jer.
  👍🎄

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cille

   Tak! Og god jul til dig også. Kh fra varme Barbados

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Laust

  Rigtig fedt og godt indlæg…
  Spekulerer lidt på om de 12000 som i budgettere med om måneden er taget ud af salget af lejligheden lige som båden og opgraderingen af den, eller er der en månedlig indkomst som i kan medregne i budget?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cille

   Desværre ingen månedlig indtægt… Det ville ellers pynte lidt på kontoen. Og heller ingen kvartalsvis indtægt (børnepenge) – de ryger selvfølgelig også når man rejser ud af DK i 2 år.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cille

   Hov, det var lidt løgn, det jeg skrev før. Engang imellem kommer der en lille bitte smule ind på kontoen fra denne blog. Men absolut ikke noget vi regner ind i noget budget.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • TM

  Tak for et godt indlæg som afdækker nok et af de punkter der afholder flest fra at tage afsted på tur. Må man spørge om båden så ikke er belånt? Vi kunne selv tænke os at tage af sted, men at få råd til både at leve og en båd uden gæld virker utrolig uopnåligt – som I selv skriver her, så er båden jo x2 af leve omkostningerne.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cille

   Ja, båden er en tung post i budgettet. Og nej, den er ikke belånt. Men det kunne man jo godt have valgt… Men fordi vi kommer hjem og skal starte forfra økonomisk, er det rart for os at vide, at der er lidt luft i kraft af båden. Men hvis ikke vi havde haft penge til det, er jeg sikker på at vi havde belånt den og nydt det her eventyr lige så meget som vi gør nu! Bare gør det! Det der med pengene det løser sig altid på en eller anden måde. Og eventyret er vigtigst. Og tiden. Og nærheden. Og alt det andet der følger med.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Isabella

  Hej, hvor længe sejlede i rundt i Middelhavet? Vil et budget på 12.000 kr være realistisk der?
  Og der behøver man heller ingen vaccinationer eller noget i den stil tænker jeg. Vi planlægger nemlig at sejle i Middelhavet i 1 år, ogsåmed budget på 12.000kr månedligt 🙂
  Tak for en åben artikel.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cille

   Vi har ikke sejlet i Middelhavet. Har taget den langs Spanien og Portugal og derfra krydset til De Kanariske Øer. Jeg ved derfor absolut intet om hvor dyrt det er at sejle og leve i Middelhavet. Har dog lige set en tråd på Facebook, hvor en med erfaring fra Middelhavet skrev, at det var temmelig pebret at sejle rundt. Men jeg er sikker på at I kan klare det for 12.000 hvis I beslutter jer for det!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Dennis

  1.000 tak fordi I deler Jeres erfaringer. Det er meget givende for andre, som jeg selv og min familie, der følger samme drøm, men er lidt bagefter Jer i processen. Håber I vil blive ved med at holde det oprigtige og derfor givende niveau på Jeres blog. 1.000 tak og må I få mange fantastiske eventyr til minimale udgifter fremover!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cille

   Hej Dennis, tak for din besked. Og fedt, at I kan bruge det til noget! Spørg endelig, hvis der er noget I mangler svar på eller undrer jer over. Vi vil gøre vores bedste for at holde oprigtigheden og niveauet…jeg gider heller ikke selv læse om overfladiske ting eller udelukkende om alt det der fungerer… Eventyret her er et vaskeægte eventyr med op- og nedture. Og det er fedt.
   Held og lykke med jeres planlægning. Håber I snart er på vej.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Erik

  Dejligt at I tør fortælle så åbent om økonomien, og at I gjorde det, altså kom afsted.Det er og bliver en oplevelse for livet.At det lige blev i båd er måske lidt tilfældigt.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Benny Andersen - noget om følelsen af hjem